BeoordelingsgesprekFeedback cultuurGedragsveranderingGrowth MindsetPerformance management

Martijn Lodder over het veranderen van performance management binnen een organisatie

By January 10, 2019 No Comments

Martijn Lodder, founder van GrowQu, ziet dat veel bedrijven hunkeren naar volledige afschaffing van de beoordelingsgesprekken en de daar bijbehorende zelfregie van medewerkers. Echter, wordt hier volgens Martijn simpeler over gedacht dan wat er in de praktijk daadwerkelijk voor nodig is. “Het veranderen van de performance management is veel meer dan een HR-dingetje”, zegt hij.

Om de performance management te kunnen vernieuwen binnen een organisatie, zijn er een aantal cruciale punten van belang. Martijn vindt dat er te makkelijk gedacht wordt over zo’n dergelijke verandering binnen een bedrijf, wat uiteindelijk resulteert in een mislukte poging. “Een implementatie kun je maar één keer goed doen.”

“Op het moment dat er geen helder doel vanuit het management is, dan gaat het niet gebeuren. Een strategisch doel en het voorbeeldgedrag van deze groep, is essentieel om het nieuwe performance management systeem te moderniseren. Het is een gedragsverandering”, aldus de feedback coach.

Veilige omgeving

Waarom een goedlopend performance management systeem er bij sommige bedrijven niet lekker in komt? Volgens Martijn komt dit door onvoldoende uitrusting van techniek en ruimte om dit voor elkaar te krijgen. Martijn: “Ik vind het van belang dat je een veilige omgeving creëert als organisatie. Zodat je je als medewerker veilig voelt om feedback en complimenten te geven aan elkaar. Als je medewerkers meer de regie geeft in de ontwikkeling, dan zal ook de vrijheid ontstaan dat zij bedenken wat ze erbij nodig hebben. Coaching of opleidingen bijvoorbeeld.”

Ontwikkeling centraal

Hoe een beoordelingsgesprek vroeger draaide om de tips en tops van de manager, gaat het nu om het verhaal en de ontwikkeling van de medewerker. “De nieuwe manier van performance management gaat uit van de mensen die goed presteren en open staan om te groeien. Het is niet de organisatie die je loopbaan bepaald, maar jijzelf”, aldus Martijn.

Hij wil hierbij nadrukkelijk zeggen dat het hier niet alleen gaat om de ambitieuze twintiger. “Nee, juist ook om de generatie vanuit de jaren 50 of 60 die op hun vlak stapjes willen maken. Mensen realiseren zich vaak niet wat mensen bijvoorbeeld buiten de organisatie doen en dus echt leuk vinden. Waarom zou iemand die dertig jaar in een bedrijf zit niet verder willen groeien?”

Processen borgen

Een vernieuwd systeem zou vooral geen HR-ding moeten zijn, maar een gedragen besluit. “Als je het in de kern doet en dit ook uitstraalt, dan gaat het werken”, vertelt Martijn. “Als het een doel is vanuit de organisatie om mensen te laten ontwikkelen en je kunt dit geloofwaardig neerzetten, dan krijg je dit ook terug van je organisatie.”

HR heeft een belangrijke ondersteunende rol, maar de hele organisatie moet het verhaal adopteren en het ook borgen in de processen. Als daar geen commitment over ontstaat, dan heeft het volgens de feedback coach al geen zin meer om een verandering aan te gaan.

“Feedbacktrainingen zijn passé”

Opvallend is dat Martijn feedbacktrainingen passé noemt. “Zinloos”, zegt hij. “Ik geloof er niet in dat als je iets wil veranderen, je na een training een volledig verandering ziet. Bij een training is het op die dag duidelijk hoe je feedback geeft, maar de volgende dag is de cultuur nog steeds zoals het was. Ik geloof meer in iets over de lange termijn. Dat het ondersteund wordt met gedrag van de managers en het geven van faciliteiten naar de medewerkers toe.”

Gedragsverandering

Als implementatiepartner van TruQu, weet GrowQu als geen ander hoe belangrijk het is om een implementatie succesvol te laten verlopen binnen een bedrijf. “Als je het bij de start verprutst, dan heb je het vertrouwen al verloren. Daar is een performance management systeem te belangrijk voor. Het gaat om het vertrouwen van medewerkers en als je dat beschaamd dan kom je al niet ver meer”, aldus Martijn. Hij vervolgt: “Ik hoop dat organisaties zich realiseren wat ze doen en dat ze te maken hebben met gedragsverandering. En, ook dat het veel impact heeft en dat het veel schade kan brokkelen op het moment dat je hiermee de verkeerde afslag pakt.”

Zorgen dat men er echt mee aan de slag gaat? Dat doe je volgens Martijn door aan de ene kant vrijheid te bieden, maar aan de andere kant ook de support te geven om de verandering te kunnen doen. “Heb een goed doel en geef support om dat gedrag te stimuleren.”

Growth mindset

Zo doet GrowQu kick-offsessies met het management en nemen zij managers en medewerkers mee in het verhaal. Hier leren zij hoe ze meer in een zogeheten growth mindset komen en daar voor open kunnen staan. “Ik geloof dat dit de manier is. Vooral omdat ik heb gezien wat een feedbacktraining voor effect heeft. Je moet dit als bedrijf vanuit de top aanvliegen en het goede voorbeeld geven.”

Benieuwd wat Martijn en GrowQu voor jou en je organisatie kunnen betekenen? Hij nodigt je graag uit voor een bak koffie en een goed gesprek!

Contact: martijn@growqu.com